Udnyt dine højbede

08 juli 2021
Lotte Hindsberg

Højbede er geniale i en have. De kommer i alle størrelser materialer og former. Du kan vælge selv at bygge dem eller du kan købe dem. De kan være mobile eller faste. Uanset er de gode til at dyrke blomster eller grønsager i. En af de helt store fordele ved et højbed er dens fleksibilitet.

Du kan flytte dem omkring som du har lyst til eller du kan vælge at droppe dem en sommer, hvis du ikke har tid eller lyst til at bruge dem. Vælger du at have faste højbede, er der flere gode råd som du med fordel kan følge så du får mest ud af dine højbede.

Det skal du være opmærksom på med et højbed

Uanset om du har mobile højbede eller nogle der er faste og gravet ned i jorden er der flere ting du skal være opmærksom på for at få det meste ud af dem.

Det ene er højden. Byg dem op i højden. Det har den fordel at græsfrø har svært ved at nå dem og du slipper for græs i højbedet. Derudover slipper du for at bukke dig ned og du får knap så ondt i ryggen. 

Lav den ikke bredere end 1,5 meter og gerne mindre. Er de bredere vil du have svært ved at nå midten, når du skal så og lue. 

Har du flere højbede så sæt dem med så stor mellemrum at du kan komme ind i mellem med en græsslåmaskine og en trillebør. Det vil gøre dit arbejde så meget nemmere.

Mange havemennesker er også glade for at dyrke deres tomater og chili i kapilærkasser. De hvide flamingokasser er i midlertid ikke særlig kønne. Du kan med fordel sætte dine flamingokasser i et højbed og dermed forene det smukke med det praktiske. Mange højbede er designet, så de passer til en flamingokasse.

Flere nyheder