Her er en farverig verden af smudsmåtter!

20 september 2021
Anders Lundtang Hansen

Hvis du ikke lige ved, hvad smudsmåtter er, så er det for mange også det, som man kalder dørmåtter eller entrémåtter – altså dem man normalt har lige efter indgangen ved hoveddøren.

Det oprindelige formål til dem er, at man kunne tørre skoene af her, inden man tog dem af, så man helt undgik at få – netop – smuds med ind eller jord og vand alt efter, hvordan vejret var.

Det er stadigvæk hovedformålet, hvor man kan få dem med et mere groft lag eller et mere glat lag, som der kan være store eller små alt efter, hvor meget plads man har ved indgangen.

Men det kan også være nogle, som man bruger ved udgangen til ens have eller mellem lokaler i et hus, hvor man i det ene rum gerne må have sko på, mens man i det andet ikke må.

Og nu er det virkelig gået sport i at lave underfundige og finurlige smudsmåtter.

Få en smudsmåtte, der lige passer til hjemmet

De fleste smudsmåtter er aflange i det, men man kan også få dem runde og mere rektangulære, og det skal da ikke undre, og man kan få dem i andre former såsom dyr eller planter.

For det handler også nu om, at man finder sådan en måtte, der passer til indretningen derhjemme samtidig med, at den virker til det formål, man skal bruge den til.

For det bliver også her, man stiller ens støvler, træsko og andet fodtøj, som der ikke skal komme ind på gulvet, om man så har en skoreol til at stille dem over på eller ej.

Det er her, ens gæster står og tager deres sko på, mens man er ved at sige farvel til dem, og så må der jo gerne være en sød besked på måtten, når de smutter.

Og det samme gør sig selvfølgelig gældende, når de kommer ind også.

Flere Nyheder